Ads 468x60px

Altın ithalatı patladı

Son aylarda altının ons fiyatı yaşanan hızlı gerileme ile altın ithalatında adeta patlama oldu.

İstanbul Altın Borsası’nın son verilerine göre Mart ayında Türkiye’de altın ithalatı 8 ayın zirvesine çıktı. Gümüş tarafında ise bir ay öncesine göre artış yüzde 31 seviyesinde oldu.


Temmuz ayından bu yana18.26 metrik tona çıkan ithalatta, Şubat ayında veri 17.34 ton seviyesindeydi. Geçtiğimiz yıl 120.8 tonluk sevkiyat yapılırken 2012’de dünyanın en büyük dördüncü altın tüketicisi olan Türkiye’de altın fiyatlarındaki düşüşe paralel olarak ithalatta artış gözlendi.

Külçe tarafında 2011 Eylül ayında görülen 1.921 dolar ile rekor seviyelerden yüzde 17 geri çekilerek 1.593 dolara kadar gerileyen altının ons fiyatı ABD ekonomisindeki düzelmenin de etkisinde kaldı. Altın fiyatlarında yıl başından beri yüzde 4.9’luk düşüş yaşandı.

Gümüş tarafında ise geçtiğimiz yıl 142.2 ton olan ithalat yapılırken Mart ayında 6.19 ton ithalat gerçekleşti. Temmuz’dan sonra 28.815 ile Mart’ta en düşük seviyesini gören gümüş piyasasında son dönemde ayıların hükmü sürüyor.

İRAN'A SATIŞ AZALDI
Türkiye'nin ABD yaptırımları nedeniyle son aylarda düşüş eğiliminde olan İran'a altın ihracatı Ocak ayında tamamen durmasının ardından Şubat ayında tekrar artarak 117.9 milyon dolar olarak gerçekleşti ancak yine de geçen yıl ulaştığı seviyelerin oldukça altında kaldı. TÜİK verilerine göre Ocak ayında 466 milyon dolar olan toplam altın ihracatı, Şubat'ta yüzde 18.4 artışla 551.6 milyon dolara yükseldi. ABD Türkiye'nin yaptığı doğalgaz ödemeleri karşılığında Tahran yönetiminin Türkiye'den altın alarak doğrudan ya da dolaylı olarak İran'a götürmesinin önüne geçmek istiyor.

ALTIN BİR AYIN EN HIZLI DÜŞÜŞÜNÜ YAŞADI
Societe Generale analistleri, bugünkü raporlarında, "Altın, bizce, balon bölgesinde," dedi ve "Kısmen ABD ekonomisindeki iyileşme ve buna bağlı olarak dolardaki güçlenmenin yönlendirdiği yükselen faizler, uzun vadeli ayı piyasasını başlatmak için mükemmel bir fırtına olabilir" şeklinde görüş bildirdi. The U.S. Mint'in sattığı ve "American Eagle" olarak adlandırılan altın sikke miktarı Mart ayında, önceki aya göre yüzde 23 düşerek 62,000 onsa geriledi.

Upper Saddle River, New Jersey'de Logic Advisors'ın ortaklarından Bill O'Neill, "Düşük fiziki talep ve dolardaki güçlü seyir, altının aleyhine işliyor," dedi ve "yavaşlama endişelerinin sürmesine karşın Euro Bölgesi'nden bir kopma olmamasından dolayı, altına gelen güvenli liman primi yüksek değil" şeklinde görüş bildirdi.

New York Comex piyasasında, Haziran vadeli altın kontratları yüzde 1.1 düşerek, ons başına 1,583.80 dolara geriledi. Kontrat, bu hareketi ile birlikte, 28 Şubat'tan bu yana en hızlı düşüşüne yönlendi. Dün itibariyle, altın fiyatları, 12 yıllık rallinin ardından, hisse senetlerindeki ralli ve daha güçlü ekonomik büyümenin metale yönelik güvenli liman alımlarını azaltmasının etkisi ile, bu yıl yüzde 4.5 düştü.

0 yorum:

Yorum Gönder

UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.Oluşabilecek her türlü maddi ve manevi zararlar site ziyaretçilerini bağlayıp sitemizin herhangi bir sorumluluğunun olmadığını peşinen kabul etmiş sayılır. ariyordum free backlink freebanner4u